Saturday, September 10, 2011

hari menghargai adik....







nampak...itu bibik? eh tak..tak bukan bibik. tu pot adik aku. sepanjang aku mc ni..dia laa jaga aku. semua benda dia buatkan. masak je tak. lagipun dia kire teman kan aku. laki mak kan keje...cukuplaa laki mak jaga kat spital ritu. adik aku mmg superb rajin. minta ape je dia buatkan. dia ni mmg ringan tulang skit. since arwah makcik aku meninggal 8 years ago....dia byk survive sendiri. yelaaa anak bongsu kan. manja gile babeng dulu masa arwah makcik aku jaga. tak bole kena marah...semua benda org buatkan utk dia. mak aku pn xmanja kan dia tau...kire ade hikmah laa ni ekk....sayang ko pot!



hehe bila lagi aku nk bermanja ngn ko kan...ni laa masa ko bebakti pada keluarga. coi eh statement.....aku teringat2 sup sayo yg ko buatkan utk aku nok. sedap gile bagi pempuan yg di forbid makan benda2 best. apa pn xbole makan pas operate ni. pantang mcm org branak. kelat je tekak aku ni makan biskut roti hari2. erkkkk......sabar...sabar


paling sedap ialah time mandi. ade org mandikan kite. feeling2 spa...siang ko gosok malam kang laki aku plak. indahnye di manjakan begini. nak mintak extend manja sebulan bole? disebabkan 5 ari ko da pampered kan aku....so aku masakkan makanan yg ko teringin sgt time ni. seb baik ko tak mintak aku buat nasi arab ke....gelupur aku nk salin resipi. *ayat nk mintak iPad2...



dan sempena itu...akak masakkan macaroni cheese bakar, sambal sotong, nasi impit dan ayam goreng berempah utk korang mcekik before aku balik melaka. kali ni aku tak gugel pn. ikut naluri dan versi kemelayuan abis. hepi kan...yelaaa sok nye nak buka jahitan. sepa tak seronok. slagi tak buka...selagi tu aku nmpk mcm org sakit kronik. mengada2.....











Bahan :

  • Macaroni - agak2 utk 6 org makan. direbus
  • bawang putih - 3 ulas
  • bawang merah - 5 ulas
  • cili blend - 2 sudu
  • cili benggala - potong dadu
  • tomato puree - 1 senduk (klu teda..pakai tomato kimball pn sodap)
  • daging cincang - 1/2 mangkuk
  • susu segar - 1 cup
  • parmesan cheese - parut. (depends nk banyak mana)
  • garam secukup rasa

Cara :

  1. tumis bawang2 sampai naik bau
  2. masukkan cili blend. tumis lagi dan masukkan tomato puree.
  3. masukkan daging cincang. tumis sampai daging masak
  4. then..add in cili benggala.
  5. toskan macaroni dan masukkan sedikit butter dan gaul with macaroni. amik shredded cheese skit mix dlm bahan macaroni.
  6. lastly..masukkan susu dalam macaroni tadi dan campurkan dalam bahan tumis. 
  7. tuang dalam bekas mangkuk. taburkan baki cheese tadi atas macaroni.
  8. masak dalam oven about 20 minutes with 180c. 

aku mmg teda mangkuk pyrex ke acopal ke ape benda pn teda. jadi aku pakai bekas foil untuk lasagna dan yg seangkatan dengannya. alaaaah janji bole makan dan tidak menyebabkan kebakaran. syukur!












alhamdullilah..semua yg aku plan bjaya dilaksanakan. mission accomplish. eh poyo nye aku nok. 


happy weekend uols!







Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment