Tuesday, September 20, 2011

Cinta orang dulu-dulu.....




tadi pegi anta anak buah laki aku kat KLIA. dia dpt offer study ke beijing 5 years kat sana. bestnye...lucky girl! sebabkan nk jadikan aritu adelah hari bsejarah...mak mertua aku da ready nak nak stay kat uma aku. 10 hari katenya....katenya laaa. aku ni mmg ske je kalau org tua ni tido uma aku lama2. tp biasalaaa...sedap lagi uma sendiri yek.
but this time mak mertua aku dtg sorang. dia memang tak ajak pun pak mertua aku. hahaha bole? masa puasa ritu pn masa kitorg balik dia bedua ni mmg dok bgado je. alaaa gado2 org tua. kalau dga memang kelakar. mcm budak2. :-)


dia da bgtau ulang2 yg dia nak jalan uma anak-anak. tak nak bawak abah. cara dia ckp tu mmg mcm da tak koser laa nk layan pak mertua aku tu haa. yelaaa pak mertua aku ni suara dia mmg garang...dan mmg garang pun. kalau dia panggil nama anak-anak mcm tga kasi koman kat padang kawad. tgk gaya mak metua aku dia da tak sabar nak kuar jalan2. alaa2 balas dendam githewww


MM : aku nak jalan pegi uma anak2 aku. ko bawak mak kan nnt?
aku : mak...abah ikut skali yeh?
MM : eh buat ape. tak nak aku. 50 tahun lbh aku dok bela dia. penat. aku nak rilek kat uma anak2 aku.
aku : hahahaha nnt abah rindu...
MM : iye..abah ko tu mmg. ade je nak cari pasal ngn aku pastu betekak.


mmg tu jelaaa kwn kite geng kite nak gado kan..mak mertua aku ni dulu kawin bukan suke pun kat pak metua aku tu. sebab tak nak lawan cakap org tua. takut jadi tanggang ko. siap nangis sbulan sebab kena kawin ngan polis. katenya polis ni bengis. tapi kawin jugak. layan jugak suami smp skang. penat ke sakit ke masih bole masak...bole lagi gosokkan uniform abah yg tebal tu. jaga anak2 lagi.


smp skang dia claim tak penah suke pak mertua aku tu. jawapan aku senang je mak...'elele..mak tak suker pun kuar jugak 7 org kan???' haaaa berani mati punye menantu. seb baik dia gelak kalau dia rembat aku ngn tongkat besi dia. MC aku seminggu lagi. hahaha coii


same goes to mak aku. cik june n cik usin. dorang ni kawin xpenah suke pun. tapi lahir jugak aku adik bradik idop smp skg. imagine how the ties still remains till now...cakap tak suke tapi sebenarnya ko sayang dan cinta. even nampak dorang ni gado je...tulaaa yg buat ikatan lagi kuat. sehari tak gado...ketagih! hahahaha


kes nye...mak metua aku smp ari sabtu. aku bajet ahad. mcm nak ribut aku kemas uma. sampai seremban..pak mertua aku da kol. haaa kan da ckp..rindu laa tu. dia kol psl ape ntah..xpenting pun. siap kena saun bebulu lg ngn bini dia. elok senin pagi pak mertua kol ckp ngn laki aku dia nk dtg KL naik bus! abah.....abah.....


cuak juga...yelaaa dia da tua mana larat nk naik. nk pegi anta cucu kt KLIA nye pasal. sebenarnya tu adelah hint dia nk suh MM aku balik! balik! malam senin tu aku tgk MM aku da boring je sbb dia da merasakan signal utk pulang ke jalan yg benar. hahahahahaa 10 hari ye mak...


dlm kete sblm smp KLIA...aku plan karang sepotong ayat keramat nk kasi kt anak buah b4 dia pegi. cecece mcm laaa rapat nau ko ngn budak tu. xdelaaa dia nk pegi jauh tu. xpenah bjauhan ngn family lagi. tp ni pilihan dia..nak belajar kat tempat orang. ape salahnye aku sumbangkan ayat 2-3 rangkap. dlm kapla otak plan ayat cmni...

1. along...kat sana belajar rajin2 tau.
2. jan lupa skype ok. nnt maksu add. (baru nak add)
3. kalau ade barang baik BBM
4. have fun ok kat sana. 
5. jan lupa ajar maksu ckp mandarin. 


mcm2 laaa sbnrnya aku nk ckp kat dia masa salam nnt. last2 aku ckp ape tau 'ok along...baik2 kat sana. take care tau!' tu je....selebihnye aku nangis. poyo x? pastu laki aku saun...'dia nak pegi blajar..bukan pegi mati! tulaa dia...pengaruh drama melayu.' eh? klu sebak..nangislaa mana bole tahan. ko je ati kering! tak kan laa aku nk mengilai. ntah paper...


gadis all black peace tu laaa yg nak kena fly to beijing. good luck dear! pasni ajar maksu ckp mandarin. bole maksu gossip dan kutuk manusia tekutuk. hahaha


last skali lepas bye2 anak buah....semua betempiaran nak balik rebut pegi paking. sian mak ngn pak mertua aku. jalan slow kan..seb baik ade buggy tgu. senang sikit...mmg kemudahan utk org2 tua dan handicap kan. ni adalah peluang!



selamat pengantin baru mak abah!


gado lagi...kan da besanding balik. nak tak nak kena naik kan????? sini sy nyanyikan lagu seiring dan sejalan dedicated utk kamu berdua. hooooohhooooo comel!






Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment