Saturday, August 27, 2011

Ramadhan terakhir di KL



time ni da nak balik kg....so aku plan masak se..simple yg boleh. kalau bole tanak masak lgsg. bole? haha buka peti ais tgk daging bekilo lagi. geram. 


utk ramadhan last kopek kat KL ni..mak masak daging black pepper ngan ayam masak lemak cili api versi melaka cap mak mertua. dari last week nak buat sambal ketuk tak buat2. berangan je lebey! seb baik senang je wat black pepper ni..i just love to marinated the beef first with peppers b4 aku campak dan goreng. 


the taste mmg......arghhh. here the recipes...



daging black pepper :


bahan2:

daging mentah potong kecik.
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
halia
kicap secukupnya
2 batang daun saderi- potong kecil
2 biji tomato-potong kecil
setengah ulas bawang berger-hiris halus
black pepper powder
garam dan gula secukup rasa


cara :

1. marinated kan pepper powder dgn daging about 1/2 hour.
2. tumiskan bawang2 dan halia sampai naik bau. 
3. masuk kicap dan daging. 
4. bila daging dah masak and lembut masukkan saderi dan tomato.
5. garam gula secukup rasa.


kalau mak mertua aku punye style...dia salu gaul skali bawang2 ngn pepper ngn daging tu semua. pastu campak terus dalam kuali. ala2 buat daging masak kunyit. rasa pun masih umppphhh!



ayam masak lemak cili api


ayam-8 ketul
1 kotak santan pekat-kecik
kunyit hidup (tumbuk halus)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5 biji cili api
1 batang serai (ketuk)
1 keping asam keping
2 biji tomato (potong kecik)
garam secukup rasa

cara-caranya:-

1. tumis bawang merah, putih, kunyit hidup, cili api dan serai. 
2. masukkan ayam dlm periuk dan letakkan santan dan asam keping.
3. masak ayam sampai lembut.
4. last baru masuk tomato. kalau masuk awal lembik2 tomato tu. at least dia xdelaaa tlalu hancur kan..




Again, my MIL sometimes cooked this ayam lemak without tumis the ingredients. she just boiled and heat the water. Then, mix all the ingredients inside. katanya...untuk kurangkan minyak. ayam pn ade oil dia juga kan. kire mcm healthy sikit. :-)




bai...


Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment