Monday, August 29, 2011

main masak-masak...rendang tembak! yoohaaahhh






it was a very exhausted week for me since this year adalah turn mak beraya belah hubby. xjauh...melaka je pun. tapi disebabkan hanya aku je yg ada taun ni maka adegan memasak otometik aku punye. not a big deal laaa bab masak2 ni. tanggungjawab kan....klu tak lapor. cecece....ckp besau eh? ekceli aku jarang skali masak utk sekali banyak and kalau ada pun tak penah sebanyak ini.


ni semua preparation utk 1st raya. aku balik kg ari ahad..masa smp tu bau sotong rendam mmg menyegat ke idong mak ni nyah. MIL aku cakap taun ni dia nak wat rendang daging. dan2 laki aku pegi tambah....'mak kalau ade dua jenis rendang lagi best'. yang....ko mmg ske cakap melalui perut kan? sbb nak raya punye pasal aku pn layankan jelaaa. lagipun sepa lagi laa nk wat semua tu selain aku and hubby. seb baik ko tolong bini ko ni haaa...


plan masak2 nye senin. tp gaya ribut mcm da nak start masak. poyo gile aku time ni. muhahahaha senin pagi aku ngn MIL kuar jalan2 konon nak cari santan tambahan laa kekdahnye. takut santan tak cukup. raya nok...sana sini org cari santan! pastu semua TESCO pack mcm lagi sejam nak takbir raya. last2 aku pegi tesco cheng. aman giler....settle.


time nak balik..bole plak tesco ni bubuh ogawa depan pintu kuar. bak org ngantuk disorongkan bantal githew. laki aku offer skali je mak dia...trus duduk test ko. mula2 masuk rm1.....ok sedap. tambah lagi ringgit. tetido haaa org tua ni. punye sedap  nyah diurut. ni ade tanda2 nak kena beli kan b? hahaha 


amboi...MIL aku ni kena urut...lagipun dia mmg tga sakit2 badan. seswaiiiiiiiiii


nak jadi kan cite...punya lama ronda masih lupa cari santan. sendu sgt perangai menantu mak ni. hehehe cari laaa kat kedai runcit area uma tu kat umbai. nama kedai dia Esah Haniff. full name githew nama kedai ko kak. keleeesssss! masuk je mmg ramai org tga bratur tgu pati santan. tetiba mata aku tnampak ade 2 bgks santan atas peti eskrim walls. mmg cantik je teletak atas tu mcm teda sepa punya.


akak ni mmg da desprate dik..aku sebat add into cart. hahahaha elok aku tga pusing2 cari barang lain...tetiba ade suara garang depan kaunter esah tu. bising2 santan dia hilang. mmg kecoh gile babeng pakcik tu cari santan dia yang ilang. aku mmg saspek santan dlm bakul aku tu dia pnya. kecot weh.......aku rasa bsalah giler. tapi kan...pakcik tu pn satu. ko da tau ko nak cop santan tu. ko masuk bakul. bukan letak cantik ats peti. klu org lain pn da sebat cik oiiii. 


nak pulangkan da malu. pakcik tu mmg tga gado2 ngn esah ni ckp 'mana pegi santan saya! mcm mana awak tgk kedai awk ni haa! da laa santan takde!' perghhh membara weh ayat dia puasa2 ni. akak pn sbnrnya kelat2 juga kat belakang rak tu. skali kau....dia tak puasati. dia ronda satu kedai cek semua org pnya bakul! amik....penangan santan!


mak punya laaa gelupur.....dan2 aku capai pulpy maid..susu tin..susu cair...100 plus botol besar. trus sumbat dalam bakul. berat nk mampus. paling spontan aku amik majerin. tak bole pikir da...janji aku lepas. lega weh....moralnye aku pn tak patut pakai amik je..tp pakcik pn satu. pesal pegi letak bodo2 cmtu je..kan sy da bedal. saiko arrr pakcik ni! wakakakaka *still tanak ngaku salah jugak...



aku harap MIL mhargai pengorbanan aku berebut santan kerana rendang2 anak dia. bole? hahahahaha sampai je uma..solat semua. terus mulakan kerja pondok2. kuar semua periuk...gas2. blaku dgn pantas sbb tau da tak cukup masa. time ni mmg asik dga suara FIL aku je. kerah! kerah! tak bole langgar perintah...hati org tua ni sentap cepat. dari jam 2ptg smp ke jam 5ptg.....ni laaa hasilnye



rendang daging....yang belum kering




rendang ayam...pn belum kering. gaul smp lenguh...time ni aku da feeling lengan aku mgecut skit. hareeeemmmmm



melepek semacam...dia ni potong daging je..tp gaya mcm semua dia buat. poyo  :-p


kalau perasan...sotong sebekas tga rendam kat tepi tu haa..bau dia korang tak yah ckp le. tapi da makan sedap bukan???? aku da tak larat..sambal sotong bikin malam nnt. gua da mual2 bau dia...apesal ntah. dari ari jumaat lalu aku cirit je. tapi perut tak memulas plak. gile sopan aku kacau rendang tau. sbb aku takut tcirit je time dok bsimpuh tu. hahahaha pelik je rasa nak raya kali ni. semua benda tak kena ngn mak nyah. 





ok...bai



Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment