Wednesday, August 17, 2011

Kepuasan tahap pingu



sebelum puasa ritu aku kemain berangan nk buat kueh yg mcm2 utk raya. biskut pun xnk kalah. smu nak macam kueh chef wan ngn jaafar onn. pastu da start puasa....hampeh. asal aku smp uma je..lalok. cium bantal terus tak sedar. tebongkang smp agak nk bebuka baru tehegeh nak masak. perbuatan yg elok utk dicontohi. 


taun ni pulak taun kemalasan yg paling teruk. semua benda nak beli. bajet mcm aku datin2 dan pengusaha produk kecantikan kan....tgk dlm purse alahai sedih nok. hahaha padan muka aku kan. masa 1st week ritu kat opis aku ni da siap gerai ala mini bazar laa. mcm2 dorang ni jual. kalau iman tak kuat..jan turun bawah. kalau turun lenggang naik opis kiri kanan plastik bungkus.


skali smp 1 kedai ni ramai laa akak2 makcik2 beli tau..ramai ko org beli kedai dia. jual 3 jenis kueh rm50. siap ade yg oder2 bagai. aku pn pesal ntah gatal tangan pegi beli 1 rm20. memandangkan mak ni peminat tart nak rasa laa yg akak ni jual kan. tau x rasa dia mcm mana? rasa org tak ikhlas meniaga. hoooo berapi masa mak makan tart tu hokeyyyy. geram..sbb smp ati dia jual tart mcm tu kat org. its like...org yg buat tu baru 1st time blaja trus feeling terer dan jual.


kot ye pn ko nak meniaga dan untung bganda2 skalipun..buatlaa elok sikit yg mmg org makan. presentation mmg kelesss aku ckp. susun mmg cantik. kuning dia kemain. baiklaaa buruk dari cantik tp rasa out! bukan laaa aku nk ckp tart aku paling sedap ke ape...tp kalau da smp xleh org nak makan..lagi nak telan. aku siap suh mak aku rasa...dia pun kunyah dan kuarkan balik. ko buat kueh2 tu pastu ko tak rasa ke?


baiklaaa aku bikin sndiri. puas ati kan...da mmg makanan fave masa raye. aku blaja dari kak ipar aku. kak2 ipar aku mmg bab masak..kuih2 tradisional sgt superb. tart nenas aku ni ade 2 versi. 1 manis 1 lagi lemak2 je...aku salu bikin yg lemak2 je. sbb tak suke manis sgt. tetiba mak aku oder. oder eh...nk 100 biji. suspen haaaa takut tak sempat nk siapkan. cmne tak suspen..mak aku tu kalau aku buat tart skali test 4-6 biji. pastu dok lepak dpn tv  ngap 4 biji lagi. alih2 adik aku ckp tart da abis. mak marah sbb tinggal skit. bole?


ni tart aku bikin. cap bedah punye...


dan2 aku suh adik aku tolong. kalau utk perut aku ngn laki aku cukup. tp kalau da siap nk kena agih ni mmg tonggeng2 aku nk siapkan. sakit2 ni haaa pinggang mak ni nyah.



Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment