Sunday, July 31, 2011

Super Duper Strawberry Cheesecake...yummmeh!!!


wah....lama giler tak update diary. aduh...duh..duh mak telalu sibuk nok. start dari awl bulan 7 da huru hara. belum campur lagi ngn penyakit M yg singgah selalu. anyway...yohaaaahhhh!!! my marriage is 2 yrs now! happy anniversary hubby!!!!! muaaccchh! time flies...and rasa mcm baru semalam je naik pelamin dan mgatal bersama suami. ceh! sekejap je masa tu and tup2 da 2nd year. alhamdullilah..my marriage menten ceria..mantap nok! gado2 adalah normal..lagi laa baru2 je kan. semua benda ade je nk fight! baru staun jagung da gebo...piraaahhh. :-p


but actually, aku bsyukur pada Allah sebab dikurniakan suami yg baik, memahami dan rajin. lebih rajin dari bini dia. bukan laa aku malas...tp dia ringan tulang. tak semua laa rajin laaa. syukur alhamdullilah! kalau da ade baby nanti harap laki aku ni menten rajin laa yer. dulu masa becinta, mak over sikit. konon sayang gile arr smp weekend sanggup basuhkan baju dia..exclude 'adik2' laa. yg tu aku tak kuase. haaa...basuh nyorok2. kalau mak aku nmpk mmg hulur kepala pancung! kannnnnn....tp degil. sayang laaa sgt...


xkisahlaa kan..sbb aku yg nak buat. macam training....tuiiii! skang da kawin..semua tu mcm tbalik. laundry job mmg laki aku da sebat dulu. xtau pesal...even aku nk basuh sndiri pun kadang dia tebas dulu. bole? ntah paper....basuh jelaaa. laki ni lebih cerewat plak aku tgk. kadang aku heran apesal laa nk kronik2 sgt sidai baju. 2 tak kena..ni senget. laki aku ckp..nnt pakai baju tak sedap. ok2...kalau aku yg basuh dan sidai mmg akn ade tangan lain yg ejas kan balik...padahal aku sidai normal ape? papepun...mekacih sayang :-)


tapi bukan semua benda dia mcm tuh. xpe..yang penting dia rajin. sebab tu gua chenta sama dia! jadi sempena anniversary yg esok nye terus puasa...aku buat laa celebrate kecik2 je. nk mhormati kedatangan bulan ramadhan. kalau tak beringat payah...kang kena mandi bekali2. mukakakakakakakah baik..baik betenang. so..mood mak tga glowing2 kan jadi aku bikin kan kek utk my lovely hubby. i made Strawberry cheese cake for him. hubby said...cake ni sedap. menepati citarasa anak tekak dia. feeling2 mcm makan SR pnye cheesecake. wah! yo'yo je laki aku ni haaa. tp mmg sedapppppp woooooo esp for cheesecake lover!


my darling bie..thank u sbb sudi jadi husband sayang..thank u sbb banyak tolong dan menceriakan idup sayang. thank u sbb sangat memahami sayang. thank u sbb sudi makan masakan sayang walaupun selalu as-bo'..thank u sbb myayangi dan mcintai sayang seikhlas ati. semoga our marriage will ever lasting forever! i love you!



presentation mmg buruk. xleh sangkal lagi. muhahaha tp rasa dia superb nok! vavavadevasss!

suppose pakai pan yg kecik..tp mak cume ade 9" punye. maka leper laaa ia

the taste......perggghhhhh mnangkap kalbu! siyesss best giler rasa dia. puas ati laa dpt bikin sndiri. syok!!!!!!
recipe nye sangat laaa mudah...mudah..dan mudah! gua cilok recipe ni dari akak ni


Ingredients

125g of cream crackers - i used digestive biscuit
1 tbsp powdered sugar - sifted
80g unsalted butter - melted.

375g cream cheese
125g powdered sugar (sifted)
250g whipcream - whipped till stiff peak
3 tbsp limon juice
1 tbsp powdered gelatin
50 ml water
3 tbsp strawberry jam
1 tbsp hot water 
fresh strawberries


Method

In a food processor, bliz cream crackers until smooth
Mix the biscuits, powdered sugar and melted butter, mix well.
Pour into a baking pan, flatten and compact with the back of ur spoon or use cake lapis presser
Place in refrigerator for an hour.

Microwave gelatin & water on high .. stir and set aside.
Beat cream cheese and sugar until soft, add lemon juice, mix it again until blended.
Pour 1/3 whipped cream into cream cheese batter and stir well.
Pour back cream cheese mixture into whipped cream mixture and stir well.
Enter the solution of gelatin, stirring until blended.
Pour the batter into an 18cm pan, flatten it and keep it in refrigerator overnight.

Mix strawberry jam with hot water, stir and let cool.
Pour into chilled cheese cake, flatten add fresh strawberries.





mekaseeyyyyy!



ok bai







Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment