Sunday, June 12, 2011

passion ke?



last Friday i had a presentation for my English class wif british council...cewah dan2 ckp omputih. tuiiii ckp trabur...sbb 2 kena g blaja lagi. masa kecik xnk blaja english education..ni laaa hasilnye kena g skola byk kali.  aku ngn partner kena present topik bebas..seb baik. klu x jenuh gak weh nk cari idea..tga2 mlm baru idea nak terbit.

my partner, Mumtaz kasi idea present about disease. cancer or autism? ofkos laa aku akan pilih autism. sbb? yeah...both us ade experience n tau psl ni. so..senang laa skit nk present kan? malam tu aku da kobar2 da idea dan gestures mcm2 nak tepacul ni. siap gaye bagai. cam bagus ekk..

mula2 mmg semangat ok..aku gugel and research sikit2 even aku da tau autism ni ape n bagaimana. xpuasati cari lagi info byk2. masa aku start present tu ko...nebes mmg pasti. suara aku mcm nk marah pun ade. aku rasa cm aku tga menengking. bole? mlm tadi ko bkobar2 kan...haaa amik. tga nak present sebak! sebak nok...sebak. mungkin menengking ni cara aku nk overcome sebak kot. poyo...padahal da selak2 taking note. nebessss weeiiii.

masa review komen..Jacky (english trainer) 2 ckp..."u both seem very passionate about the topics. that's was very interesting and very good information to share". ya..ya...passion eh. aku sebak n nebes. bunyi cm poyo tp da mmg aku ni ratu sebak. aku jadi cmni pun pasal budak comel ni.



damia 3 years old.
  
Damia. dia ni anak abg ipar aku. she's autism. masa mula2 aku jumpa..dia baru around 2 years cmtu laa. time tuh aku baru kapel. ehek...tampar skit. gile gatal.. aku pegi uma biras aku ni sbb dia wat open house pindah uma baru. laki aku nk bwk aku kenal2 ngn family dia laa kire cm ice breaking. waklu...

1st time aku jpa...mmg cute gile budak ni. sgt2 cute! and her bibik siap introduce kan n said 'udah 2taun tapi tak bole cakap lagi kak'.. aku just like owh...yeke. lambat sikit kot. actually masa damia start rhyming aku cam da syak sikit laaa. sbnrnya aku takde laa pakai syak2 je. my frenz..abg dia pun autism. aku kawan lama da ngn dia n sangat2 mgenali budak autism ni cmne. abg kwn aku tu umur dia da 30+ lagi. Ca'ah nama dia. tapi mak dia trained dari kecil. walaupun tak pegi skola..dia bole hafal hadis. bole buat air sndiri..n mandi sndiri. mmg makan taun. tp yang penting ksabaran parents nk trained anak2 cmni. 

damia kire lucky girl sbb nowdays da ade skola utk autism kids and banyak awareness about it. time abg kawan aku tu..tak banyak kes autism n blum lagi ade skola2 khas for them. so..mmg parents yg didik full time. so far aku tgk ca'ah mmg bole survive cuma kena ade org monitor jugak. klu gugel mmg ade budak autism yang bejaya jadi lawyer dsb...tp tu tgk jenis autism. klu dia autism yg mild...mmg bole pulih skit2. 

damia ni as like biras aku ckp...dia autism yg regressive. dapat tau after she was 3 years old. actually like i said..aku da dpt rasa masa mula jumpa dia. first, dia rhyming..then dia xske soft toys. she preferred remote control or handphone. like bnda yang bukan budak umur 2 taun supposed to play with. tapi...as org luar..sepa laa aku nk bsuara nak bgtau or suggest pada dia refer to specialist ke ape. kang xpasal2 tsinggung mak dia n aku kena halau. da xdapat kawin plak kan. 

agak challenging jugak sbb kt da aware bnda tu tapi tak dapat nak bgtau parents dia. yelaaa...bukan smu orang bole terima right? but...i really impressed with her parents. siyes...mmg impressed. her mom buat  research sbb ade jgk kawan2 dia yg suggest. plus...symptoms yang ade sangat jelas. last2 pegi specialist and disahkan autism. now i know...its not easy to be a gud parents. byk cabaran...kesabaran mmg perlu and kita as family kena always bagi support. 

dulu2 aku penah layan muvie bruce wills blakon. tajuk dia Mercury Rising. cite ni pasal budak autism yg kematian parents tapi gile intelligent sbb dia bole bukak kod rahsia FBI. mmg laa tu muvie but i believe autism kids mmg ade intelligent skills tsendiri. sbb aku penah tgk Ca'ah susun pencungkil gigi dlm susunan yang susah. cmne eh nk explain. kalau aku g uma dia aku amik gambar. muvie ni best sbb dia tunjuk cmne parents si simon ni trained dia. g skola balik skola naik bas semua sndiri. siap ade flip card utk dia. one of the gud reference for all.

one of the symptom..tutup tinge. coz they feel normal noise is pain.

time flies....damia da 4 years old. dia pegi skola..n mmg ade perubahan kalau jumpa dia. ade je benda baru yang dia bole buat. mcm2 jugak laa yg abg ipar aku ni wat utk damia. i'm touched. parents yg tabah n kuat. semoga Allah always bless ur family and mcurahkan rezeki yg melimpah. skgni da banyak tempat or kt leh gugel kalau nak tau lebih lanjut pasal autism ni. pasal skola..aktiviti and treatment. nak senang just click www.nasom.com.my. ni official web utk autism kat malaysia. banyak info leh dapat kat sini.


u'r big girl now...maksu always love you. u'r smile is the most adorable 4ever. maksu doa damia akan recover and soon u can call abah and mak. :-)


i know u can do it darling!

Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment